Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica? Żelazo jest czynnikiem, który w organizmie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Dbamy o jego oferta w zbilansowanej diecie, nie zastanawiamy się jednak nad rodzajem żelaza, które jemy. Prezentuje się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli jakości tego pierwiastka, różnią się między sobą, i brak równowagi pomiędzy nimi może spowodować do niedoborów. Kiedy je odróżnić oraz ewentualnie któryś z tych sposobów jest „ważniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?
Przeświadczenie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni pierwiastek, należy jeść produkty mające dużą dawka żelaza, jest błędne. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i chce od rodzaju żelaza, z którym posiadamy do podejmowania. Aby zadbać o właściwy stan tej łez we krwi, należy nie tylko właściwie komponować posiłki, ale również patrzeć w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Chodzą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, jaką można również brać w budowie odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w jaki twórz uniknąć niedoborów, które w konsekwencji idą do niekorzystnej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak najprościej odróżnić produkty wielkie w żelazo hemowe od źródeł żelaza niehemowego? Rozwiązanie pozostaje w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy przyjść w mięsie i innych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w tym w czerwonym mięsie czy produktach morza. Warto natomiast pamiętać, że mięso wołowe może mieć blisko 45% żelaza hemowego, jednakże jego brana ilość różni się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z obecnego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane lepiej niż niehemowe, więc jeśli nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, tak w otoczeniu witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, lub „bez krwi”, to żelazo pochodzące ze źródeł roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. każdego typie strączki, takie jak fasola czy soczewica, a ponadto buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego wariantu są także zioła, w niniejszym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy być na wycieczce, że przyswajalność żelaza z owoców roślinnych jest ograniczona (1-5%). Aby zwiększyć możliwość na prawdziwsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy oraz herbaty, a ponadto sięgać po artykuły o małym pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?